Zitten is voor mensen met achondroplasie, over het algemeen, een ramp. Want als je kleiner bent dan gemiddeld, dan houdt de wereld in veel gevallen geen rekening met jou. Dat geldt voor veel gangbare, dagelijkse activiteiten, dus ook voor zitten. Dat komt enerzijds doordat stoelen te groot zijn. Anderzijds doordat een stoel of bank geen rekening houdt met andere lichaamsverhoudingen. Bij mensen met achondroplasie groeit het skelet namelijk niet zoals gebruikelijk, wat kan leiden tot korte ledematen en een langere romp. Een goede bureaustoel uitzoeken voor mensen die achondroplasie hebben, is daarom geen sinecure. Laat ik je stap voor stap meenemen in het proces om tot een geschikte bureaustoel te komen voor iemand die met achondroplasie te maken heeft.
1. Inventariseren
Samen met een zitspecialist zou je eerst in kaart moeten brengen wat er speelt. Omdat het in alle gevallen uitmondt in een bureaustoel op maat, beginnen we met de lengte en het gewicht. Vervolgens wil ik meer weten over de huidige zitproblematiek. Hoe ervaar jij zitten op een bureaustoel? Waar loop je tegen aan? En waar heb je behoefte aan? Als dat duidelijk is, kan ik je iets meer vertellen over de diverse mogelijkheden en maken wij een vervolgafspraak…
2. De passing
De volgende stap is altijd dat er een zitspecialist naar je toekomt. Deze neemt een demostoel mee die past bij de door jouw aangegeven lichaams specificaties. Als je hier behoefte aan hebt, zou je op dat moment ook je fysiotherapeut/ergotherapeut hierbij kunnen uitnodigen. Tijdens deze passing zouden minstens de volgende onderdelen moeten komen (per situatie kan de volgorde enigszins verschillen):
+ Het bureau. Omdat de meeste bureaus, als ze al verstelbaar zijn, niet laag genoeg kunnen, kijkt een zitspecialist sowieso naar dit uitgangspunt. Het bureau bepaalt namelijk deels of er een opstap aan de stoel gemaakt moet worden of dat er een losse voetenbank moet worden gebruikt, indien nodig.
+ Rug- en armsteunen. Ook moet er goed worden gekeken naar de benodigde steun in de rug en voor de armen. Dat luistert nauw omdat mensen met achondroplasie naar verhouding ook meer rugklachten hebben. Een goede aansluiting is bijvoorbeeld essentieel. Daarnaast moet de rug ondersteuning naar verhouding hoger en dieper zitten. En komt een kortere rugleuning in veel gevallen de bewegingsvrijheid ten goede. Armsteunen ten slotte, moeten in verhouding hoger worden gemaakt.
+ Een ander onderdeel waar we naar kijken is mobiliteit. Dat heeft met de vloer te maken, met de ruimte onder en naast het bureau en de gewenste flexibiliteit van de gebruiker. Je wilt makkelijk aan kunnen schuiven aan het bureau, maar tegelijkertijd niet te snel wegrollen bij geringe bewegingen.
+ De werksituatie. Tot slot kijken we gezamenlijk naar de plek waar iemand dagelijks werkzaam is. In wat voor ruimte is iemand aan het werk? Wat voor type bureau staat er? Waar staat deze? Hoe is de lichtinval? Wat voor type muis en toetsenbord wordt er gebruikt etc. etc.
3. De uitwerking
Op basis van deze informatie, gaat de zitspecialist om tafel met de architect. Zij maken gezamenlijk een bouwplan voor de stoel. Zodra deze is opgesteld, kan het bedrijfsbureau een offerte maken.
Zoals je ziet, komen er flink wat zaken kijken bij een geschikte bureaustoel voor iemand met achondroplasie. Mocht je hier vragen over hebben of eens willen sparren, neem gerust contact met ons op.
Het bericht Zo ziet de ideale bureaustoel eruit voor mensen met achondroplasie verscheen eerst op Emtek Ergonomics.